Veerkracht 35 jaar Nieuwe Muziek Zeeland - Rusch, Loes 1981- (Uitgeverij De Bovenkamer, 2019)
In het boek Veerkracht beschrijft musicologe Loes Rusch 35 jaar Nieuwe Muziek in Zeeland aan de hand van vooral krantenpublicaties. Dat geeft het beeld van een vernieuwende en meestal met financiële tekorten worstelende organisatie. Altijd en immer onder de bezielende leiding van manager Ad van 't Veer. Het is een geschiedenis die begint met Jeugd & Muziek Zeeland en eindigt met de stichting Nieuwe Muziek Zeeland tussen 1969 en 2005. Nieuwjaarsconcerten, festivals, compositieopdrachten, beeldende kunst, theater, avant-garde films. Er zijn vele nu bekende namen die mede door de Zeeuwse organisatie in heel Nederland groot geworden zijn: Iannis Xenakis, Willem Breuker, Leo Cuypers, Geoffrey Madge, John Cage, Morton Feldman. In haar inleiding noemt Loes Rusch haar boek 'een cultuurhistorisch document' en ook 'een ode aan volharding, improvisatievermogen en eigenzinnigheid'
Keywords: Stichting Muziek Podium Zeeland; Geschichte 1984-2019; Musikleben; Neue Musik; Musikförderung; Seeland -- Niederlande; Zeeland (prov.); muziek; Festschrift