Mannen som elsket Sibir en sommerfuglsamlers erindringer fra Øst-Sibir - Jacobsen, Roy 1954-; Pitz, Anneliese 1951- (Cappelen Damm, 2019)
Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretar han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Og reiser med slede tvers gjennom det sibirske isødet. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet. Mannen som elsket Sibir er en roman basert på hans erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser. Mine foreldre ga meg mange navn, men kalte meg bare Fritz, og selv har jeg aldri undertegnet med annet, Fritz Dörries. Født inn i en kjent entomologfamilie var det vel bare å forvente at det også i meg skulle bo en overveldende kjærlighet til naturen. Allerede som fireåring ble jeg forhekset inn i de øst-sibirske ødemarker, ved synet av en sommerfugl med det magiske navnet Parnassius nomion.
Keywords: Dörries, Friedrich -- 1852-1953; Geschichte 1877-1899; Schmetterlinge; Entomologe; Sammlung; Forschungsreise; Sibirien; Dörries, Friedrich / 1852-1953; Forskere; Forskarar; Naturvitenskap; Naturvitskap; Reiser; Sommerfugler; Sommarfuglar; Romaner; Romanar; Biografisk litteratur; Russland; Kasakhstan; Fiktionale Darstellung