Luftslott och synvillor - Bergenholtz, Björn 1962- (Raben & Sjögren, 2019)
Fascineras du av synvillor, omöjliga figurer och perspektiv som inte går ihop? Luftslott och synvillor är en bok olik alla andra böcker, både till innehåll och utförande. Ett snedskuret praktverk i stort format fyllt av tankeväckande bilder i Björn Bergenholtz omisskännliga stil. Boken är nästan helt textlös och varje bild får breda ut sig över de stora helsidorna. Den ena bilden är mer förbryllande än den andra. Ett litet hus på en ö med en tunnel som leder till ett krypin på havsbottnen, med späckhuggare och knölvalar som grannar. En hiss som försvinner upp i ingenting. Perspektiv som vränger och kränger. I den här textlösa boken måste vi titta både en och två gånger för att se vad det egentligen är som händer i bilderna. Björn Bergenholtz har skapat ett praktverk för alla åldrar, med bilder som fängslar såväl liten som stor och tål att tittas på länge. En bok att återvända till om och om igen
Keywords: Optische Täuschung; Perspektive; Architektur; Das Absurde; Bilderbuch