Verzameld proza en nagelaten werk - Nescio 1882-1961 (Uitgeverij Van Oorschot, 2019)
Iets meer dan honderd jaar na de bundeling 'Dichtertje 'De uitvreter' Titaantjes' verschijnt Nescio's proza nu in een nieuwe, luxe uitgave. Van geen andere schrijver vonden de verhalen steeds opnieuw zo veel weerklank bij jonge lezers. Midden jaren vijftig schreef Nescio zelf al: "Er is nog altijd een jeugd waar mijn boekje op sist als een druppel op de gloeiende kachel". En hij kreeg meer dan gelijk. Het 'Verzameld proza en nagelaten werk' bevat natuurlijk het door de schrijver bij leven gepubliceerde werk. Daarnaast is een zeer ruime keuze uit het ongebruikte materiaal van Nescio's literaire nalatenschap te vinden: voor het merendeel schetsen die dezelfde niet te omschrijven, maar onvervreemdbare nesciaanse toon en sfeer bezitten. Al met al omspannen Nescio's pennenvruchten een periode van bijna zestig jaar, vanaf het epische verhaal 'De voetreiziger' van een zestienjarige beginnende schrijver tot diens 'Waarschuwing' uit 1956, waarin hij zelf schreef: "Nescio bestaat niet meer, hij is nu een oud, half invalide mannetje, dat piekert over z'n stofwisseling. Vergelijk daar de Uitvreter eens mee"
Keywords: Anthologie