Varas Latvijā no Kurzemes hercogistes līdz neatkarīgai valstij : esejas - Jakovļeva, Mārīte; Ķikuts, Toms 1987-; Ceske, Edgars; Ījabs, Ivars 1972-; Runce, Inese 1976-; Šiliņš, Jānis 1983-; Feldmanis, Inesis 1949-; Krūmiņš, Gatis 1973-; Ķencis, Toms 1980-; Misāne, Agita (LU Akadēmiskais apgāds, 2019)
Krājumā ir apkopotas 10 apjomīgas Latvijas vēsturnieku un sociālo zinātnieku esejas par publiskās varas un Latvijas teritorijā dzīvojošo cilvēku attiecībām, kā arī šo attiecību atstāto mantojumu Latvijas valstiskuma kontekstā. Esejās tiek apcerētas politiskās prakses un priekšstati, kā arī latviešu nācijas un Latvijas valstiskuma idejas tapšana laika periodā no 17. līdz 20. gadsimtam, apzinot un izvērtējot valstiskuma vēstures slāņus Latvijā sociālajā, kultūras, ideoloģiskajā, valsts tiesību, politiskajā un ekonomiskajā kontekstā, analizējot sakarības, kuras veidojušas vai netieši ietekmējušas Latvijas identitāti un latviešu nācijas valstsgribu.
Ziņas par autoriem: 844.-847. lpp. - Bibliogrāfija zemsvītras piezīmēs un personu rādītājs: 850.-876. lpp.
Keywords: Geschichte 1600-1990; Latgales kongress (1 : 1917 : Rēzekne, Latvija); Jaunlatviešu kustība; Nacionālisms / Latvija / Vēsture.; Pirmais pasaules karš, 1914-1918 / Ietekme.; Kurzemes hercogiste / Vēsture.; Baltijas guberņas (Krievija) / Vēsture.; Latvija / Vēsture / Pirmā Atmoda, 1850-1890.; Latvija / Vēsture / Cariskās Krievijas periods, 1796-1918.; Latvija / Vēsture / 1914-1918.; Latvija / Vēsture / Neatkarības proklamēšana, 1918.; Krājumi.; Kartes.; Attēli.; Nationalismus; Staat; Lettland; Aufsatzsammlung