De glans van Vondels Lucifer opvoeren, vertalen, herinneren - Meijer Drees, Marijke 1954-; Prandoni, Marco 1978-; Schlusemann, Rita 1960- (AUP, 2018)
Joost van de Vondels toneelstuk 'Lucifer' (1654) werd ver boden en verguisd in zijn eigen tijd. Maar sinds de negentiende eeuw is het een voorbeeld bij uitstek van Nederlandse toneelliteratuur die transnationale waardering oogst. Dankzij talloze vertalingen en verwerkingen in diverse media is men in en buiten Europa steeds weer geboeid geraakt door Gods opstandige engel die tragisch wordt verstoten uit de hemel en op aarde het kwaad brengt.00Anno 2018 heeft Vondels 'Lucifer' zijn glans nog geenszins verloren. Vandaar dit boek waarin neerlandici, schrijvers, vertalers en theatermakers uit heel Europa in zestien vlot lezende essays de culturele transfer belichten van het beruchtste treurspel uit de Gouden Eeuw
Literaturverzeichnis: Seite 215-228
Keywords: Vondel, Joost van den -- 1587-1679 -- Lucifer; Rezeption; Übersetzung; Vondel, Joost van den / 1587-1679 / Plays / Selections; 18.11; Aufsatzsammlung