Dr. B. - Birnbaum, Daniel 1963- (Albert Bonniers Förlag, 2018)
Hösten 1939, efter att Tyskland invaderat Polen, anländer den tysk-judiska journalisten Immanuel Birnbaum till Stockholm. Han har tvingats fly med sin fru och sina två barn från Warszawa där han arbetat som korrespondent för några tyska tidningar. I Stockholm kommer han i kontakt med den tyska bokförläggaren Bermann Fischer och får jobb på det förlag som han driver i exil. Immanuels signatur är Dr. B. Han hjälper brittiska spioner med att sprida propaganda i Tyskland. (...) Daniel Birnbaum har skrivit en roman om sin farfars märkliga upplevelser i Sverige under en kaotisk och skrämmande tid.
Keywords: Geschichte 1939-1945; Flüchtling; Untergrundpublizistik; Juden; Stockholm; Fiktionale Darstellung