De portretten van Willem den Ouden - Wal, Gijsbert van der 1977- (Uitgeverij De Weideblik, 2018)
Willem den Ouden (1928), bekend als schilder van land en lucht aan de Waal, begon ooit als schilder van figuur en portret in de stad. In de jaren vijftig werd hij opgeleid aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar hij van 1961 tot 1981 zelf docent modeltekenen was. In zijn vroege werk komen veel portretten voor. Ook nadat hij zich meer op het landschapschilderen had toegelegd, maakte hij zo nu en dan een portret. En de laatste jaren is hij - te oud is om nog buiten te werken - weer bij de portretkunst terug. Hij heeft onder meer een indrukwekkende reeks zelfportretten geschilderd. Kunstjournalist Gijsbert van der Wal, die eerder Leven en werk van Willem den Ouden schreef, zocht voor dit nieuwe boek alle portretten van Den Ouden bij elkaar en interviewde zowel de schilder als de geportretteerden (voor zover nog in leven) over de totstandkoming ervan.0In 'De portretten van Willem den Ouden' wordt de onbekende kant van zijn oeuvre gepresenteerd, toegelicht door de kunstenaar zelf. Los daarvan is het een interessant boek voor iedereen die meer over portret- en figuurtekenen wil weten, een vak waarin aan de meeste Nederlandse kunstacademies geen les meer wordt gegeven. De lezer leert wat er komt kijken bij het maken van een portret naar de waarneming - en hoe het is om daarvoor te poseren. Exhibition: Museum Henriette Polak, Zutphen, The Netherlands (18.03.-01.07.2018)
Ausstellungsdaten ermittelt: tentoonstelling "De portretten van Willem den Ouden", 17.03.2018 - 01.07.2018 in Museum Henriette Polak
Keywords: Ouden, Willem den -- 1928-; Bildnismalerei; Bildband; Ausstellungskatalog -- Museum Henriette Polak -- 17.03.2018-01.07.2018 -- Zutphen