De wereld van Pyke Koch - Bosma, Marja (WBOOKS, 2017)
Pyke Koch neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als autodidact ontwikkelde hij zich verbluffend snel en in de jaren dertig was zijn naam definitief gevestigd als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. Dat hij echter gecharmeerd was van het Italiaans fascisme en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zelfs kort het nazisme verheerlijkte, werd hem na de oorlog zeer kwalijk genomen. Van die smet is zijn werk nooit helemaal afgekomen: ook vandaag de dag nog geldt Kochs reputatie als bedenkelijk.0In dit boek gaan vier auteurs in op het werk en het leven van Pyke Koch in de context van zijn tijd. Kleinzoon Andreas Koch herinnert zich zijn grootvader als een man met een haarscherpe esthetische blik. Kunsthistoricus Roman Koot gaat in op het vroege werk en beschrijft het culturele wereldje van schrijvers, dichters en schilders waarin Koch zich bewoog. Universitair hoofddocent Mieke Rijnders behandelt Kochs keuze voor het fascisme tegen de achtergrond van de algemenen politieke onvrede die in de jaren dertig heerste. Marja Bosma, conservator van het Centraal Museum, exploreert Kochs drijfveren en zijn diepe verlangen naar een ideale kunst. Exhibition: Centraal Museum, Utrecht, The Netherlands (18.11.2017-25.03.2018)
"Verschijnt ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstellimg in het Centraal Museum van 18 november 2017 t/m 18 maarts 2018"
Titel auf dem Umschlag: "Pyke Koch"
Keywords: Koch, Pyke -- 1901-1991; Malerei; Ausstellungskatalog -- Zentralmuseum -- 18.11.2017-18.03.2018 -- Utrecht; Bildband