De kunst van het lachen humor in de Gouden Eeuw - Tummers, Anna 1974-; Kolfin, Elmer 1969-; Hillegers, Jasper (Waanders Uitgevers, 2017)
Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy's en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames - ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu - eeuwen later - zijn de beeldgrappen lastiger te ontrafelen. Deze publicatie biedt voor het eerst een overzicht van humor in de 17de-eeuwse schilderkunst. Opgenomen zijn circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Gerrit van Honthorst en Judith Leyster
Verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Frans Hals Museum van 11 november 2017 tot en met 18 maart 2018
Includes bibliographical references (pages 186-191)
Keywords: Geschichte 1600-1700; Lachen -- Motiv; Malerei; Niederlande; Laughter in art / Exhibitions; Dutch wit and humor, Pictorial / Exhibitions; Art, Dutch / Exhibitions / Themes, motives / 17th century; Ausstellungskatalog -- Frans Hals Museum -- 11.11.2017-18.03.2018 -- Haarlem