Shibboleth - Gregersen, Anne 1978-; Kjeldgaard, Inge Merete; Finsen, Christiane (Esbjerg Kunstmuseum, 2017)
Den 1. juni 2017 udgives bogen Shibboleth, der præsenterer kunstneren Claus Carstensens samling. Sideløbende med sin kunstneriske praksis har Carstensen siden 1975 opbygget en samling, der spænder vidt fra malerier og fotografier over arkivalier og mere eller mindre indforståede udvekslinger med kunstnerkolleger til kitsch og memorabilia med helt personlige historier. Hele denne omfattende samling præsenterede Carstensen i 76 mindre udstillinger i sit eget showroom mellem 2010 og 2015 under overskriften Shibboleth. Tretten af disse udstillinger blev i 2015-2016 perspektiveret i Bastard - den første udstilling på Esbjerg Kunstmuseum i en ny serie om det kunstneriske blik - hvor Carstensen også udvalgte og inddrog værker fra museets samling. Med den aktuelle bogudgivelse forbliver vinduet ind til Carstensens ellers ikke-offentligt tilgængelige samling åbent - selv efter, at både museumsudstillingen of kunstnerens egne, mindre konceptpræsentationer er lukkede.