Goede hoop Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 - Badenhorst, Geoffrey 1988- (Uitgeverij Vantilt, 2017)
Dit boek vertelt wat er is gebeurd tussen de landing van Van Riebeeck in 1652 en Mandela?s bezoek aan Amsterdam in 1990. Zuid-Afrika is sinds de komst van de Nederlanders een land op drift geweest. Grenzen schoven op en volken trokken weg, verdwenen of gingen in elkaar op. De gevolgen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. De VOC bracht slavernij en de islam naar de Kaap: moslims die zich tegen de VOC keerden in bijvoorbeeld Java en Makassar, werden naar de Kaap verbannen. Maar Nederland is net zo goed veranderd door Zuid Afrika, denk aan de Boerengekte rond 1900, de bloei van de Amsterdamse diamantindustrie, Afrikanerstraten en Krugerpleinen en de felle anti-apartheidsstrijd
Tentoonstellingscatalogus bij Goede Hoop in het Rijksmuseum, 17 februari - 21 mei 2017
Keywords: Geschichte 1600-2017; Niederlande; Südafrika; Ausstellungskatalog -- Rijks Museum -- 17.02.2017-21.05.2017 -- Amsterdam