Op zoek naar Utopia - Stock, Jan van der 1959- (Davidsfonds Uitgeverij, 2016)
In 2016 is het 500 jaar geleden dat de Engelse humanist en staatsman Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek 'Utopia' publiceerde. 'Een goeden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia', zo luidt de ondertitel. Thomas More schreef het uit frustratie omdat in Engeland corruptie en wanbeleid welig tierden. Zijn antwoord was het denkbeeldige eiland Utopia, waar geluk en rechtvaardigheid hoogtij vierden. Utopia was een maakbare maatschappij, wat in de door de kerk gedomineerde samenleving insloeg als een bom. Het boek 'Utopia' was een mijlpaal, een nieuw tijdperk voor het Europese denken. Centraal staat de eeuwenoude droom van menselijk geluk en de zoektocht naar een betere wereld. Een zoektocht naar kennis, rijkdom en macht: een bijna onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars en wetenschappers in de vijftiende en zestiende eeuw. 00In 'Op zoek naar Utopia' maakt de lezer kennis met de wereld van More en zijn vrienden, met de idealen en droombeelden die toen door de hoofden van kunstenaars speelden, met het verlangen naar verre horizonten en met het web van nieuwe wetenschap dat geduldig over de werkelijkheid heen werd geweven. Schitterende werken van 15e- en 16e-eeuwse topkunstenaars als Quinten Metsijs, Hans Holbeinm Jan Gossaert en Albrecht Dürer worden samengebracht in een spannend en intrigerend verhaal. Ze tonen op onnavolgbare wijze de grenzeloze verbeelding van een ideale wereld
Keywords: More, Thomas -- 1478-1535 -- Utopia; Geschichte 1500-1570; Humanismus; Weltbild; Wissenschaft; Kultur; Gesellschaft; Naturwissenschaften; Kunst; Ausstellungskatalog -- M - Museum Leuven -- 20.10.2016-17.01.2017 -- Leuven; Bildband