Fra Bartolommeo - de goddelijke renaissance - Elen, Albert J. 1955-; Fischer, Chris 1950- (Museum Boijmans Van Beuningen, 2016)
Het Rotterdamse museum beschikt over een unieke collectie tekeningen van de Italiaanse renaissancekunstenaar Fra Bartolommeo (1473-1517). Deze virtuoze tekeningen worden voor het eerst herenigd met de uiteindelijk schilderijen en maken zo het creatieve proces aanschouwelijk. De kunstenaar werkte zijn ideeën in detail uit in getekende studies die vaak vele correcties en variaties tonen en daarmee de dynamiek van het scheppingsproces illustreren. Komt in de tekeningen het artistieke denken van het zich ontwikkelende genie tot uitdrukking, in het schilderwerk overheerst juist de rustige, monumentale, classicistisch aandoende stijl, typerend voor het begin van de zestiende eeuw in Italië. Fra Bartolommeo leefde in een van de turbulentste periodes die Florence heeft gekend. Als artistiek nazaat van Giotto, Fra Angelico en Ghirlandaio, en als tijdgenoot van Bellini, Perugino, Leonardo, Michelangelo, Rafaël en Titiaan verkeerde Fra Bartolommeo in het brandpunt van de artistieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn virtuoze tekentalent en zijn verbinding met het schildersatelier in het klooster van San Marco, waar hij broeder was, vormden de basis voor een stroom van religieuze en prestigieuze opdrachten. In de catalogus, onder redactie van conservator Albert Elen en Fra Bartolommeo-specialist Chris Fischer, komen alle tentoongestelde werken aan bod. Daarnaast wordt in vier inleidende essays het leven en werk en de atelierpraktijk van Fra Bartolommeo besproken, evenals de iconografie van de schilderijen en de verzamelgeschiedenis van de collectie tekeningen die uiteindelijk in Museum Boijmans Van Beuningen terechtkwam. De catalogus is vormgegeven door Tessa van der Waals.
Keywords: Bartolommeo / Fra / 1472-1517; Bartolomeo -- della Porta -- 1472-1517; Ausstellungskatalog -- Museum Boijmans van Beuningen -- 15.10.2016-15.01.2017 -- Rotterdam