Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede liefde in het graafschap Vlaanderen van de dertiende eeuw - Janssens, Jozef 1944- (Davidsfonds Uitgeverij, 2015)
"Floris ende Blancefloer' van Diederic van Assenede is wellicht een van de mooiste en ontroerendste liefdesverhalen uit de middeleeuwen. Blancefloer, een christelijk meisje dat opgroeit aan het hof van een islamitische koning in Spanje, wordt verliefd op koningszoon Floris. De liefde is wederzijds, maar Floris' ouders bedenken een list om het koppeltje te dwarsbomen. Jozef Janssens, dé specialist middeleeuwse letterkunde, plaatst het prachtige liefdesverhaal van Floris en Blancefloer in een breder historisch kader: de opkomst van de volkstalige letterkunde, de verschillende liefdesconcepten in liederen en romans, de invloed van de kruistochten, de kennis van de Oriënt in de middeleeuwen, de taalsituatie in Vlaanderen, de rol van clerici en mecenassen in de hoofse cultuur en de betekenis van handschriften."--Back cover. - Historische en culturele achtergronden van het Middelnederlandse gedicht, dat werd geschreven omstreeks 1260