"Galey-schilders" en "dosijnwerck" de productie, distributie en consumptie van goedkope historiestukken in zeventiende-eeuws Amsterdam - Jager, Angela 1984- (2016)
Deze studie onderzoekt de markt voor goedkope historiestukken in zeventiende-eeuws Amsterdam. De deelmarkt wordt bestudeerd en geanalyseerd vanuit de producenten, aanbieders en consumenten die hierbinnen actief waren. Het grootste deel van deze goedkope schilderijenproductie bleef niet bewaard en werd niet gedocumenteerd. De gedetailleerde inventarissen van de Amsterdamse kunsthandel van Jan Fransz. Dammeroen (1646), Cornelis Doeck (1667) en Hendrick Meijeringh (1687), die honderden goedkope historiestukken met een waarde van een paar gulden per stuk in voorraad hadden, vormen een unieke ingang voor een verkennend onderzoek naar de onderwerpen en schilders binnen dit segment. Na een inleiding richt dit proefschrift zich in het tweede hoofdstuk op deze kunsthandelaars en inventarissen. Het derde hoofdstuk onderzoekt de schilders die in deze inventarissen vermeld staan met het doel te achterhalen wat het gewicht was van verschillende sociale voorwaarden in het behalen van succes in het schildersvak
Keywords: Geschichte 1600-1700; Painting, Dutch / Netherlands / Amsterdam / 17th century; History painting / Netherlands / Amsterdam / 17th century; Art / Economic aspects / Netherlands / Amsterdam / History / 17th century; Art / Netherlands / Amsterdam / Marketing / History / 17th century; Art dealers / Netherlands / Amsterdam / History / 17th century; Geschichte; Kunst; Kunsthandel; Historienmalerei; Kunstproduktion; Niederlande; Amsterdam; Hochschulschrift