Rinus Van de Velde - Cauteren, Philippe van 1969-; Hoste, Ann (Hannibal, 2016)
Rinus van de Velde (1983), een van de meest spraakmakende hedendaagse kunstenaars, maakte voor zijn nieuwe expo in het Gentse S. M. A. K. een reeks reusachtige nieuwe werken, geinspireerd door het boek Donogoo Tonka van de Franse schrijver Jules Romains. Rinus van de Velde tekent zichzelf als acteur in een ingebeelde kunstenaarsbiografie. Hij construeert die op basis van gevonden foto's of foto's van door hem geensceneerde taferelen. Daarin meet de kunstenaar zich de identiteit aan van diverse personages. Teksten bij de grote, gedetailleerde beelden bieden context. De tekeningen zien er virtuoos, direct en licht uit, maar al snel ontdek je onderliggende lagen: scherpe ironie, doorgedreven onderzoek, visuele intelligentie, vrije verbeelding en een grote gevoeligheid. Van de Velde tekent steevast met houtskool. Zo kan hij snel en in een consequente stijl werken en komt het documentaire karakter van zijn oeuvre het best tot uiting. Exhibition: S.M.A.K., Ghent, Belgium (5.3.-5.6.2016)