Wojciech Weiss 1875-1950 de trots van Polen - Hardeman, Doede 1980-; Krul, Ruth 1953- (WBOOKS, 2016)
Wojchiech Weiss was één van de meest vooraanstaande Poolse schilders uit de 20ste eeuw. In die tijd reisden kunstenaars nog gemakkelijk de wereld over. Daar kwam met de komst van het IJzeren Gordijn verandering in. De Tweede Wereldoorlog heeft een culturele krater geslagen. Hierdoor zijn belangrijke kunstenaars aan onze aandacht ontsnapt. In het Westen is Weiss voor het grote publiek tot nu toe onbekend gebleven, maar hij is een icoon in het Oosten. Wojchiech Weiss was, net als Mondriaan en Kadinsky, op zoek naar een nieuwe manier om spiritualiteit aan de kunst te verbinden. Hij zocht naar een zintuigelijk verband tussen schilderen en muziek, waarbij hij een liefde voor Chopin koesterde, en gebruikte fotografie in zijn meer picturale werken. Dit boek geeft een overzicht van het oeuvre van Weiss, waarbij de nadruk ligt op zijn symbolistische en vroeg-modernistische werken uit de periode 1895-1915
"... verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Wojciech Weiss (1875-1950) - De trots van Polen, te zien in het Gemeentemuseum Den Haag van 19 maart tot en met 12 juni 2016"
Keywords: Weiss, Wojciech 1875-1950; Weiss, Wojciech -- 1875-1950; Geschichte 1900-2000; Geschichte 1800-1900; Painting, Polish / 19th century / Exhibitions; Painting, Polish / 20th century / Exhibitions; Malerei; Ausstellungskatalog; Ausstellungskatalog -- Haags Gemeentemuseum -- 19.03.2016-12.06.2016 -- Den Haag; Bildband