Karel Appel - retrospectief - Kaiser, Franz W. 1957- (Uitgeverij Vantilt, 2016)
Bij het werk van Karel Appel denk je meteen aan de felle kleuren, sterke contourlijnen en ogenschijnlijk simpele vormen waarmee hij net na de Tweede Wereldoorlog beroemd werd: Cobra. Appel bleef tot op hoge leeftijd experimenteren, zijn stijl en materiaal wisselden vaak en hij zocht voortdurend de grenzen op: van de vroege, speelse en kinderlijke voorstellingen tot de latere sculpturen, waarin hij schilderkunst met gevonden voorwerpen combineerde. Maar wie zijn oeuvre goed bekijkt, ziet door dit alles heen een bijna klassieke schilder.0Karel Appel Retrospectief is niet alleen een indrukwekkend naslagwerk vol beeldmateriaal en fotos die al deze ontwikkelingen prachtig weergeven. Teksten van Rudi Fuchs, Klaus Ottmann, Franz-W. Kaiser en een interview met een van de laatsten die de Cobra-tijd in Parijs echt meemaakte, de Franse kunstcriticus Michel Ragon, bieden bovendien inzicht in leven en werk van deze veelzijdige kunstenaar. Het boek wordt gecompleteerd met een geactualiseerde versie van Appels beroemde manifest, een uitgebreide bibliografie, een tentoonstellingsoverzicht en een overzichtelijke chronologie. Daarmee is Karel Appel Retrospectief een voorlopig eind- en vertrekpunt voor onderzoek naar deze tijdloze schilderkunst.