Jak lépe řídit zásady, pravidla a některé nové směry řízení - Pavelka, Karel (Racionalizace práce vedoucího, 1970)
Prvý svazek ediční řady nejdříve svěřuje vedoucím hospodářským činitelům principy řízení s ohledem na praxi. Zdůrazňuje zásadní uspořádání organizační struktury, rozsah působnosti, pravomoci a odpovědnosti funkcí i dimenzerozhodování, přikazování a kontroly. Poté si hledí nových forem řízení z hlediska kybernetiky, teorie informace, teorie systémů, operačního výzkumu, automatizace a dalších rozvojových linií, mezi něž patří dynamika organizace, integrace, poměry centralizace, decentralizace a recentralizace, prognostika a inovace