Bert Haanstra compleet - Mul, Jan 1911-1971 (Just Entertainment, 2007)
In deze filmkomedie woedt een voortdurende strijd tussen Belgie en Nederland. De wat schutterige Brusselaar Camiel (Albert Mol) steelt het beeldje van Manneke Pis (M.P.). Door straks als een ware held het door hemzelf gestolen ding weer terug te vinden, hoopt hij indruk te maken op zijn schoonvader (Ko van Dijk), die aan het beeldje belangrijke nationale betekenis toeschrijft. Nederlandse studenten (waaronder Ramses Shaffy in zijn eerste filmrol) worden er intussen van verdacht dat ze de diefstal hebben gepleegd omdat Nederland in ĺDe hel van Deurne met voetbal heeft verloren van de Rode Duivels.De voetbalwedstrijden tussen Nederland en Belgie waren in die jaren in beide landen emotievolle gebeurtenissen. Vanuit Brussel vertrekt na de vermeende Hollandse diefstal een wraakexpeditie naar het noorden en aan het IJsselmeer wordt het beeldje van ĺHansje Brinker met zijn vinger in de dijk' ontvreemd. In De Zaak M.P. spelt een groot aantal vooraanstaande Nederlandse acteurs, onder wie Kees Brusse, Jules Croiset en Bernard Droog. In Belgie was men er niet zo over te spreken dat ook veel Belgische personages in de film door Nederlanders werden gespeeld.
Original: Belgien, Niederlande 1960
Enth.: Rembrandt, schilder van de mens. De muiderkring herleeft. Nederlandse beeldhouwkunst in de late middeleeuwen. God Shiva. Extra's
Bildformat 4:3