Ik kom terug roman - Dis, Adriaan van 1946- (Augustus, 2015)
Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. 0Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indië en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los.0Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin