Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden [ter gelegenheid van de Tentooonstelling 'Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde', van 10 april tot en met 16 augustus 2015 in Museum Catharijneconvent in Utrecht] - Leeflang, Micha 1975- (WBooks, 2015)
"Dit rijk geïllustreerde standaardwerk geeft inzicht in een vrijwel onbekend aspect van de (kunst)geschiedenis: de middeleeuwse borduurkunst. Liturgische gewaden, ofwel paramenten, waren in de middeleeuwen bijzonder waardevol, zowel door het gebruikte materiaal en de gemaakte arbeidskosten als door de artistieke kwaliteit. Priesters, bisschoppen en kardinalen dragen de gewaden tijdens de katholieke eredienst. De kostbare gewaden vormden een eerbetoon aan God, maar ook raakten de gelovigen erdoor geïmponeerd. Kosten noch moeite werden immers gespaard. De meeste paramenten zijn gemaakt van fluwelen goudbrokaat, dat werd geïmporteerd uit Italië, en voorzien van geborduurde applicaties met gouddraad en zijde door gespecialiseerde vakmensen uit de Nederlanden. De ontwerpen voor de borduurwerken zijn van onder anderen de Meester van Alkmaar (werkzaam ca. 1490-1510) en Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533). In dit boek worden het gebruik en de context van laatmiddeleeuwse paramenten uiteengezet."--Back cover