Karel van Mander III (1609 - 1670), hofschilder van Christiaan IV en Frederik III kunst, netwerken, verzameling - Roding, Juliette 1953- (Verloren, 2014)
Karel van Mander iii (1609-1670) was de kleinzoon van de beroemde Karel van Mander van het Schilder-Boeck (1604) en de zoon van de bekende tapijtontwerper Karel van Mander II, die een belangrijke tapijtenserie aan de Deense koning leverde. Na zijn dood vestigde zijn weduwe zich met haar gezin in Kopenhagen. Karel van Mander III was gedurende bijna veertig jaar de belangrijkste hofschilder van Denemarken. Hij maakte niet alleen portretten van de koning en zijn familie, maar ook van de adel en de hogere burgerij. Daarnaast schilderde hij decoratieprogrammas, anatomische werken, historiestukken en religieus werk. Hij was literair actief en bevriend met Joost van den Vondel, Jan Vos en Everard Meyster. Bovendien bezat hij een interessante Kunst- und Wunderkammer. In dit deel in de Zeven Provinciën Reeks wordt voor het eerst aandacht besteed aan deze interessante maar in Nederland vrijwel onbekende kunstenaar.0
Keywords: Mander, Karel van -- 1609-1670