Schoonheid en stadstrots informatieboekje bij "De Gouden Eeuw van Alkmaar" - Klinkert, Christi M. 1974- (Stedelijk Museum, 2012)
Wie had gedacht dat een stel opstandige gewesten zo welvarend zou worden? Alkmaar herstelde zich snel na de Spaanse belegering van 1573. In de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden kon de stad uitgroeien tot een belangrijk regionaal marktcentrum. Kaas en boter werden verhandeld aan binnen- en buitenlandse kopers. Meren in de regio werden drooggemaakt en leverden nieuwe vruchtbaar land op. Kostbare goederen werden ingevoerd uit de Oost. Een Gouden Eeuw brak aan rondom de Alkmaarse Waag. De groeiende welvaart betekende ook een bloei in kunst en cultuur. Welgestelde Alkmaarders lieten zich maar wat graag portretteren door bekende meesters. Hun huizen vulde ze met het mooiste meubilair, fraai glaswerk en dure serviezen. In het Stedelijk Museum Alkmaar is er een selectie van deze topstukken te bewonderen. Dit boek leidt u langs enkele bijzondere werken. Exhibition: Stedelijk Museum Alkmaar, the Netherlands (2012-). 0