Spiegel van de Middeleeuwen in woord en beeld - Janssens, Jozef 1944- (Davidsfonds Uitg., 2011)
Spiegel van de middeleeuwen" gaat in tegen de vele vooroordelen en schetst een genuanceerder beeld van de middeleeuwse cultuur. Over de emancipatie van de volkstaal, verschuivingen in de spiritualiteit, experimenteerdrang in de literatuur, het ontstaan van de burgermoraal... In dit boek wordt voorgoed afgerekend met de middeleeuwen van kuisheidsgordels, griezelige kastelen, een verdrukkende Kerk en kortzichtige geleerden