Politika českého katolicismus na Moravě 1918-1938 = Der politische Weg des mährischen Katholizismus - Trapl, Miloš 1935- (Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Philosophica, 1968)
Práce neřeší vztah římskokatolické církve k předmnichovské republice; omezuje se na podíl politické složky katolicismu na celém tomto vztahu. Zpočátku podává přehled literatury a pramenů k dějinám Čs. strany lidové. Potésleduje katolické politické hnutí před vznikem ČSR, poválečnou krizi politického katolicismu, ustavení Čs. strany lidové splynutím různých předválečných politických složek, její vstup do politického života a mocenský rozvoj,organizační vývoj v druhé polovině dvacátých let, vyvrcholení její moci v letech 1925-1929, spory o další směr vývoje v první polovině třicátých let a její podíl na boji za demokracii a na obraně republiky. Zkoumá příčiny jejíhovlivu na masy venkovského lidu na Moravě. Všímá si i přidružených organizací a tiskových orgánů.